خرما
- نوشته شده در تاریخ 1395/06/15
من خرما هستم .
به انگلیسی مرا date-plam می نامند .
درخت من همان درختی است که حضرت عیسی در زیر سایه آن از مادر متولد شد و خداوند به حضرت مریم امر فرمود تا از میوه من بخورد.
من از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی گرم وکمی خشک و بعضی آنرا گرم وکمی تر می دانند . در مورد خواص من معتقدند که خرما از میوه های سینه ای است .(خرما ، انجیر ، عناب ومویز ) و از جوشانده ۵۰ گرم آن در ۱۰۰۰ گرم آب پس از صاف شدن شربت بسیار موثری برای رفع خشونت و نرم کردن سینه به دست می آید . برای فلج ،لقوه ، تقویت کلیه ، درد کمر ، نرم کردن مفاصل و برای سینه اشخاص سرد مزاج خوب است . خوردن دم کرده خرما با شنبلیله برای تب های بلغمی و خرد کردن سنگ مثانه مفید است . اگر خیس کرده آن در شیر تازه که کمی دارچین در آن ریخته شده باشد بخورند و پس از آن هم باز کمی شیر بیاشامند برای تقویت نیروی جنسی مفید است . از نظر هضم ثقیل و بطئی الهضم است و برای گرم مزاجان خوب نیست . خرما معمولا برای ساکنین مناطق غیر خرماخیز مناسب نیست . خرما موجب گرفتگی کبد ، طحال ، اختلال در اخلاط ، سر درد ، درد دندان و زخم دردهان می شود . برای رفع این عوارض می توان آب انار ، سکنجبین وبادام بی پوست خورد و بعد از خوردن خرما در این گونه اقلیم های غیر خرما خیز باید دهان را با آب نیم گرم که سماق در آن خیسانده باشند و یا با سرکه شست و سرانجام ممکن است با جویدن طرخون که مدتی در دهان نگهداشته شود ، از بروز این عوارض جلوگیری کرد . من در هر مرحله از شکوفه ، تا رسیدن، دارای خواص گوناگون هستم . شکوفه من مقوی جسم و روح است . گل من پس از شکفتن التهاب خونی را تسکین می دهد و خودم برای امراض عفونی مفید بوده قوه بینایی، شنوایی ، دردمفاصل و سیاتیک را درمان می نمایم . در من هزاران خاصیت وجود دارد که یکی از آن ها دشمنی و مبارزه با سرطان است .
خرمای سنگ شکن
من مرحله پنجم میوه خرما هستم . فارسی من خرمای سنگ شکن است . من خرمای خشک نرسیده هستم که هنوز کاملا نرم و شیرین نشده ام و رنگم زرد تیره است . مسکن عطش و قطع کننده اسهال بوده و قدرت غذایی زیادی ندارم و بقیه خواص خرما در من جمع است و کمی دیر هضم می باشم .
خرمای رسیده
مرحله ششم درخت خرما خرمای تازه است که اعراب به آن رطب می گویند و چون در روی درخت یا در آفتاب خشک شوم ، به آن خرمای خشک و اعراب به آن تمر می گویند . نسبت رطب به تمر نسبت انگور به کشمش است . ما کثیر الغذا و خونساز هستیم. برای اشخاص ضعیفالمزاج – لاغر – فالج و لقوه ای مفید می باشیم . سرشار از ویتامین های آ ، ب و ای هستیم و کمی هم ویتامین ث داریم . ما دارای مواد فندق و سفیده ای هستیم و چند ترکیب دارویی داریم که یکی از آن ها شبیه کورتن است .کورتن ترشح غده فوق کلیه است . یکی از داروهای قیمتی است که اخیرا کشف شده و درمان کلیه التهابات و امراض عفونی است و از ریزش مو جلوگیری می کند . یکی از دارو های خوش ظاهر و بد باطن است و برای مبتلایان به مرض قند خوب نیست ولی کورتنی که در من جمع است یک هورمون گیاهی و مفید بودههیچگونه ضرری ندارد . التهابات را تسکین می دهم و از ریزش مو جلوگیری می کنم برای امراض عفونی سود بخش بوده و به علت داشتنمنیزیمترمز سرطان می باشم . من افراد لاغر را چاق و درد کمر را تسکین می دهم . قوه بینایی وشنوایی را تقویت می کنم . درمان درد مفاصل و سیاتیک می باشم . موافق سینه و ریه هستم . جوشانده من در شیر سینه را نرم می کند . من مقوی غرایز جنسی هستم و شهوت را زیاد می کنم مخصوصا اگر مرا در شیر خیس کرده و میل نمایند . در شهر هایی که درخت من میوه نمی دهد خودن من به مقدار زیاد جایز نیست و زیاده روی در خوردن من باعث ثقل و امراض سوداوی است و ممکن است باعث گرفتگی کبد و طحال شده ، فشار خون را بالا برد و در دهان تولید جوش و درد دندان نماید و سبب پوسیدگی و کرم خوردن دندان شود . خوردن من با ماست و جویدن ترخون از عوارض خرما می کاهد . من دارای فلزات معدنی مثل فسفر-کلسیم – آهن ید و منیزیم هستم . کسانی که خرما زیادی می خورند سرطان نمی گیرند و فرزند پسر بیش از دختر می آورند . اهالی بلوچستان که خرما زیاد می خورند هرگز امراض بزرگ نمی گیرند .
هسته خرما
من هسته خرما هستم جوشانده من جهت سنگ کلیه و مثانه مفید است. آرد من اسهال مزمن را درمان می کند و از شکم روش جلوگیری می کند ، مخصوصا تنقیه حریره آن ، پاشیدن این آرد روی زخم های چرکی سبب خشک شدن آن ها است . جوشانده آرد من به طور شست وشو و زخم های چرکی را درمان می کند و شستن چشم با آن از ریزش اشک و فشار چشم جلوگیری می کند .
خوردن خرما یا عسل پس از ماهی
امام صادق می فرمایند: هرکس شب ماهی بخورد و در پی آن چند دانه خرما یا مقداری عسل نخورد و بخوابد تا صبح رگ فلج در آن می جنبد .
بهترن افطاری و سحری از زبان پیامبر گرامی اسلام: خرما چه خوش سحری است .
اگر کسی از شما روزه بود با خرما روزه بگشاید و اگر خرما ندید با آب چرا که آب پاک کننده است .
خداوند تبارک و تعالی و فرشتگان او بر استغفار کنندگان و سحری خوران درود می فرستند پس بایسته است هر کدامتان سحری بخورید هرچند به جرعه ای آب باشد . اما بهترین سحری ها سویق و خرماست .
منابع :
۱٫زبان خوراک ها تالیف دکتر غیاث الدین جزایری
۲٫ معارف گیاهی تالیف جناب آقای حسین میرحیدر
۳٫ دانش نامه احادیث پزشکی تالیف جناب آقای محمدی ری شهری