اسفناج داروی ضد سرطان
- نوشته شده در تاریخ 1395/06/15
در کتب طب سنتى با نامهاى «اسفاناخ»، «اسپناج»، «اسفاناج» نامبرده شده و به فارسى اسفناج گفته مىشود. به زبان فرانسوى آن راEpinard و به انگلیسىSpinach گویند. گیاهى است از خانواده غازپایانChenopodiaceae جنسSpinacia داراى گونههاى مختلفى است و نام علمى گونه خوراکى آنSpinacia Oleracea L . مىباشد.
مشخصات
گیاهى است یکساله و دوساله که به احتمال قوى بومى ایران است و در روزگاران کهن در اوایل قرن پانزدهم میلادى به اروپا راه یافته است. کوتاه است و پربرگ، برگهاى آن کمى گوشتى و پهن و نرم به رنگ سبز تیره، مجتمع نزدیک به زمین که به مصرف خوراک مىرسد و ضمنا مصارف دارویى دارد. در مناطق معتدله مىروید در سرماى زمستان خوب مقاومت مىکند و بهطور کلى دو نوع است نوع بهاره و نوع پاییزه.
نوع بهاره آن داراى بذر خاردار گوشهدار تیز و به اسفناج انگلیسى معروف است و در اوایل بهار کاشته مىشود و نوع دیگر که به هلندى معروف است داراى بذر گرد کروى است و خاک بسیار غنى مىخواهد و در پاییز کاشته مىشود. اسفناج چون مواد زیادى از خاک مىگیرد لذا خاک مزرعه باید بسیار غنى و پرقوت باشد و باید کود کافى داده شود. گیاه اسفناج در مقابل خشکى و حرارت زیاد محیط عاجز است و نامتحمل لذا معمول است که بیشتر اسفناج را در پاییز مىکارند یعنى از تخم اسفناج پاییزه استفاده مىشود، زیرا در این صورت کمى رطوبت خاک دیگر مسئلهاى نیست بلکه باید خاک مزرعه زهکشدار باشد که رطوبت زیاد زمستان لطمهاى به گیاه نزند و اگر در مواردى از اسفناج تابستانه استفاده مىشود باید بذر را در زمین سایهدار تازه و مرطوب کاشت و خیلى سنگین مرتبا آبیارى کرد که خشکى به گیاه لطمه نزند. در ایران اسفناج بهاره را از اسفند تا خرداد مىتوان کاشت و بىدرنگ هر ۳۰- ۱۵ روز کشت را در قطعات مختلفه انجام داد تا مرتبا برگ تازه اسفناج براى برداشت در مزرعه آماده باشد. اسفناج پاییزه را معمولا در ماههاى مرداد تا آبان و اغلب پس از برداشت گندم مىکارند و برگ دادن آن از اوائل آذر شروع مىشود و تا فروردین ادامه خواهد داشت.
ترکیبات شیمیایىاز نظر ترکیبات شیمیایى در برگ اسفناج مقدار قابل ملاحظهاى ویتامین پ پ [۱] یا نیکوتین آمید[۲] وجود دارد (ویتامینPP که نیاسین[۳] نیز گفته مىشود از گروه ویتامینهاىB است).
بنابراین داروى شفابخش براى بیمارى پلاگر است، یعنى آنتىپلاگروز[۴] خوبى است. پلاگرا بیمارى است که در اثر فقر یا کمى اسید نیکوتىنیک[۵] یا نیاسین در بدن انسان عارض مىشود و به صورت ضعف، تشنج، اختلال گوارش و ایجاد لکههاى قرمزى روى پوست بدن ظاهر مىگردد. به علاوه در اسفناج ید[۶] و لسیتین[۷] و کلروفیل[۸] و کاروتن[۹] وجود دارد. در برگهاى اسفناج در حدود ۰۰۹/ ۰ میلىگرم در هریک صد گرم برگ ارسنیک وجود دارد. و همچنین ۳۱/ ۰ درصد اکسالیک اسید[۱۰] و مقدارى ساپونین[۱۱] در آن یافت مىشود. بارانهاى ممتد مقدار ساپونین اسفناج را کاهش مىدهد. در گیاه تازه، مقدار اسید اکسالیک بیشتر است. در اسفناج تازه ۹۳۴/ ۰ درصد و در گیاه خشک اسفناج در حدود ۲/ ۸ درصد اسید اکسالیک وجود دارد و با توجه به اینکه اسفناج تازه در حدود ۹۰ درصد آب دارد، زیاد بودن مقدار اسید اکسالیک در گیاه تازه روشن مىشود.
در تخم جوانه زده اسفناج و در جوانههاى آن مقدارى آنزیمهاى جنتیوبیاز[۱۲] و سلوبیاز[۱۳] و لیکناز[۱۴] یافت مىشود در اسفناج مادهاى به نام اسپیناسین[۱۵] وجود دارد که ترشحات مربوط به هاضمه را تحریک مىکند و به علاوه داراى فولیک اسید[۱۶] و اسید فسفوریک و مواد معدنى کلسیم و آهن و فسفر است.
در هریک صد گرم برگ اسفناج خام مواد زیر وجود دارد:
آب ۹۰ گرم پروتئین ۳ گرم، چربى ۳/ ۰ گرم، هیدراتهاى کربن ۵/ ۳ گرم، خاکستر ۵/ ۱ گرم، کلسیم ۹۳ میلىگرم، فسفر ۵۱ میلىگرم، آهن ۱/ ۳ میلىگرم، سدیم ۷۱ میلىگرم، پتاسیم ۴۷۰ میلىگرم، ویتامینA 8100 واحد بین المللى، تیامین[۱۷] ۱/. میلىگرم، رایبوفلاوین[۱۸] ۲/ ۰ میلىگرم، نیاسین ۶/ ۰ میلىگرم و ویتامینC [19] 51 میلىگرم. بهطورى که ملاحظه مىشود اسفناج از نظر ویتامینB ,C ,A ، و مقدار آهن غنى است.
خواص- کاربرد
طبق نظر حکماى طب سنتى اسفناج از نظر طبیعت کمى سرد و تر و تا حدى مىتوان گفت که نه سرد است و نه گرم، بلکه معتدل است. برگ آن خنک کننده است و براى کاهش تب و ورم ریه و روده کوچک نافع است. تخم آن ملین، خنککننده و براى ورم کبد و یرقان مفید است.
اگر برگ اسفناج با جو پوست کنده و به اصطلاح جو سفید و روغن بادام شیرین پخته شود، براى سرفههاى خشک و تبهاى گرم اشخاص گرم مزاج مفید است و اما در مورد سردمزاجان توصیه این است که اسفناج پخته با گوشت پرنده چاق و چرب و برنج و ادویه نظیر زنجبیل و هل و دارچین خورده شود.
اسفناج رفع تشنگى مىنماید و سریع الهضم تر از سایر سبزىهاست و براى درد گلو و ورم ملاز یا ورم لهات (گوشت پارهاى که از وسط انتهاى کام آویخته است و آن را اوولا[۲۰] نامند) نافع است و آب تخم آن براى درد ناحیه قلب و درد احشا (اعضاى داخل شکم) مفید است. عصاره آن با شکر براى یرقان و سنگ مثانه و اشکال در ترشح ادرار و سوزش مجراى ادرار و درد کمر و سوزاندن اخلاط صفراوى مؤثر و نافع است. ضماد پخته آن براى ورمهاى گرم و بیمارى شاشبند که از حرارت باشد و ضماد آن براى ورمهاى حاصل از گزش زنبور و سرباز کردن دمل مفید است. مقدار مصرف عصاره اسفناج ۱۰ گرم است. اسفناج چون داراى اکسالات است براى بیماران مبتلا به ورم مفاصل و سنگهاى صفراوى مناسب نیست.
در چین و مناطق خاور دور از اسفناج به عنوان بادشکن [روا] و ملین [ایچى مورا] استفاده مىشود و ماده اسپنیاسین ترشحات مربوط به هاضمه را تحریک مىکند [کاریون و کیمورا].
غذاهاى اسفناج به منزله دارو
آش اسفناج که گشنیز تازه در آن ریخته شده باشد براى سردردهایى که حادث از اختلال گوارشى و سوء مزاج باشد مفید است و اگر با آبلیمو یا آب سماق یا آبغوره ترش شود براى سردردهاى ناشى از اختلالات صفراوى خیلى مفید است. اسفناج پخته که در کره گاو یا روغن بادام سرخ شده باشد نیز براى سردردهاى حاصله از اختلالات صفراوى خوب است. براى اشخاص مبتلا به سرسام هاى صفراوى پس از ۳ روز پرهیز غذایى از شروع بیمارى خوردن اسفناج که با آب پخته و با روغن بادام شیرین آغشته شده باشد نافع است. همچنین براى بیماران مبتلا به سرسام صفراوى اسفناج پخته با کمى شکر و سرکه و یا آلو و یا تمر هندى که ترش شود، بسیار مفید است. اگر آش اسفناج با ماش پوست گرفته و جو سفید پوست گرفته و روغن بادام شیرین و شیره تخم خشخاش پخته شود براى سرسام هاى سوداوى بسیار مفید است. در مورد اشخاصى که از بىخوابى رنج مىبرند اسفناج را با کدو و برگ کاهو و یک دو برگ خشخاش با گوشت مرغ چاق یا گوشت بزغاله پخته و کمى شیره تخم خشخاش و شیره بادام شیرین یا کره گاو مخلوط کرده میل کنند، براى بىخوابى حاصل از خشکى دماغ مفید است.
اگر اسفناج را در آب پخته با روغن بادام شیرین یا کره گاو و گوشت بره پخته بخورند براى مالیخولیا مفید است. اگر مالیخولیا ناشى از گرفتگىهاى کبد باشد اسفناج را به تنهایى و یا با کرفس پخته و بخورند و یا آب اسفناج را گرفته و بیاشامند خیلى مفید است.
اگر اسفناج را با جو سفید و ماش بىپوست پخته بخورند براى اوایل ابتلاى به ذات الجنب و بیمارىهاى سینه و ریه و سرفه نافع است.
اگر اسفناج را با آب پخته با کره گاو یا روغن بادام شیرین سرخ کرده و میل نمایند، غذاى بسیار مناسبى براى اشخاص مبتلا به جنون و قطرب (نوعى مالیخولیا که مبتلایان)
(به آن از مردم گریزانند و در گوشهاى منزوى مىنشینند) و مانیاى حادث از سوداى صفراوى که با حرارت شدید مىباشد، مفید است.
اسفناج پخته ساده را اگر با روغن بادام شیرین آغشته و میل کنند براى تشنجهاى ناشى از یبوست مفید است.
نظرى به تحقیقات علمى جدید در مورد خواص درمانى اسفناج
اسفناج طبق نظر اغلب دانشمندان یکى از گیاهانى است که ظرفیت ضد سرطانى آن خیلى بالا و براى پیشگیرى ابتلاى به سرطان به سلطان گیاهان معروف است. بنابراین اشخاصى که سالها اعتیاد به سیگار و دخانیات داشتهاند از نظر این خاصیت باید به خوردن اسفناج توجه خاص مبذول دارند. اسفناج که از سبزیهاى داراى رنگ سبز تیره است، همراه با هویج در صدر لیست خوراکىهاى ضد سرطان جاى دارد و طبق تحقیقات دانشمندان در کاهش نرخ ابتلاى به سرطان مؤثر است، بخصوص در پیشگیرى سرطان کولون، سرطان رکتوم، سرطان معده، سرطان پروستات و سرطان حنجره و حلق و سرطان مخاط رحم و سرطان گردن و سرطان مرى و بهویژه سرطان ریه نقش والایى دارد. مطالعات علمى نشان مىدهد اشخاصى که در حد بسیار کم و بندرت از سبزیجات به رنگ سبز تیره که داراى مقدار زیادى ماده معروف کاروتنوئید[۲۱] هستند و در این گروه اسفناج در صدر آنها قرار دارد، مىخورند دو برابر بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلاى به سرطان هستند. و درعینحال تحقیقات علمى نشان مىدهد اشخاصى که هر روز یک خوراک اسفناجى مىخورند حتى معتادین به دخانیات خیلى کمتر از دیگران در معرض این خطر قرار دارند. در هر ده مورد از یازده تحقیق علمى که در مورد سرطان ریه به عمل آمده است حقایق فوق تأیید شده است. از جمله تحقیقاتى که توسط دکتر ریشارد شکل[۲۲] که از نسجشناسان دانشگاه تکزاس است، به عمل آمده نشان مىدهد که خوراکىهاى داراى ماده کاروتن به طور مؤثرى در نجات معتادان به دخانیات از سرطان دخیل است. دانشمند دیگرى از محققان دانشگاه جان هاپکینز[۲۳] در تحقیقات خود نشان مىدهد اشخاصى که مقدار بتاکاروتن خون آنها زیاد است در مقابل ابتلاى به سرطان بسیار مقاوم تر از سایرین هستند. در آزمایش دیگرى که بتازگى محققان در امریکا انجام دادهاند، اسفناج را از نظر مواد شیمیایى موجود در آن تجزیه کردهاند، مقدار کاروتنوئید در اسفناج خام ۳۶ میلىگرم در هر ۱۰۰ میلىگرم- مىباشد درحالىکه در هویج خام در هر ۱۰۰ گرم داراى ۱۴ میلىگرم مواد کاروتنوئید است با این تفاوت که در هویج قسمت عمده بتاکاروتن است. با اینکه ماده بتاکاروتن ماده قطعى مؤثر ضد سرطان است ولى با این حال مواد کاروتنوئید موجود در اسفناج عملا نقش بسیار مؤثرى در این ماجرا دارند- به علاوه اسفناج داراى مقدار زیادى کلروفیل[۲۴] است که آن هم از مواد داراى ظرفیت بالاى ضد سرطان است.
عدهاى از دانشمندان دلیل ضد سرطان بودن کلروفیل را به سبب خاصیت آن در متوقف کردن یا بههرحال کند کردن موتاسیونهاى سلولى مىدانند که از این طریق از شروع سرطانى شدن سلولها جلوگیرى مىشود. در یک مطالعه علمى که دانشمندان در ایتالیا بعمل آوردهاند، مشاهده شده است که اسفناج قدرت چشمگیرى در سد کردن و متوقف نمودن پیشروى یکى از مقتدرترین عوامل سرطانزا به نام نیتروزامین[۲۵] دارد و بین چند خوراک نظیر هویج، گلکلم، کاهو، تمشک، عصاره اسفناج خام از همه در امر مقابله با نیتروزامین قدرت بیشترى نشان داده است.
دانشمندان ژاپنى در سال ۱۹۶۹ نتیجه تحقیقاتى را انتشار دادند که در آن آمده است اسفناج در کاهش کلسترول خون در جانوران اثرى زیادى نشان داده و در مطالعات دیگرى متعاقب آن دریافتند که برگ اسفناج موجب تسریع تبدیل کلسترول به کوپروستانول[۲۶] در بدن مىشود که بعدا این ماده دفع خواهد شد.
البته توجه شود مصرف اسفناج در رژیم غذایى براى بهره گیرى از خواص فوق و سایر خواص آن براى هر شخص مستلزم مشاوره با پزشک و کارشناس گیاه درمانى است. زیرا ممکن است براى عدهاى خوردن اسفناج به علل خاص فیزیولوژیکى معارض با برخى اختلالات جسمى آنها باشد.[۲۷]
منبع: معارف گیاهى ؛ ج۱ ؛ ص۳ تا ۱۰
پی نوشت ها:
[۱]. Vitamin PP
[۲] Nicotinamide -Vitamin PP
[۳] Niacin
[۴] Antipellagreuse
[۵] Nicontinic acid
[۶] Iodine
[۷] Iecithin
[۸] Chlorophyll
[۹] Carotin -Carotene
[۱۰] Oxalic acid
[۱۱] Saponin
[۱۲] Gentiobiase
[۱۳] Cellobiase
[۱۴] Lichenase
[۱۵] Spinacin
[۱۶] Folic acid
[۱۷] Thiamine
[۱۸] Riboflavin
[۱۹] Ascorbicacld
[۲۰] Uvula
[۲۱] Carotenoid
[۲۲] Dr Rishard Shekelle
[۲۳] John Hopkins
[۲۴] Chlorophyll
[۲۵] Nitrosamines
[۲۶] Coprostanol
[۲۷] میر حیدر، دکتر حسین، معارف گیاهى، ۸جلد، دفتر نشر فرهنگ اسلامى - تهران، چاپ: هفتم، ۱۳۸۵ ه.ش.