بادنجان ضد عرق کردن
- نوشته شده در تاریخ 1395/06/15
در کتب طب سنتى با نامهاى «بادنجان»، «مغد»، «وغد» و در کتب فارسى قدیم «پاتنگان» آمده است. به فرانسوىMelongine وAubergine وMelongene و به انگلیسىEggplant نامیده مىشود. گیاهى است از خانوادهSolanaceae نام علمى آنSolanum melongena L . و مترادف آن:Solanum melongena Var esculentum Nees . است.
مشخصات
بادنجان گیاهى است یکساله ساقه آن استوانهاى، پوشیده از کرک و پرشاخه.
برگهاى آن بیضى، نوک باریک، با کرکهاى پنبهاى. گلهاى آن بنفش، میوه آن اغلب دراز با رنگ بنفش تیره و سیاه. بعضى از ارقام آن زرد یا سفید است.
واریته سیاه آن خوردنى است و سایر واریتهها زینتى هستند. تکثیر آن از طریق کاشت بذر آن در خزانه در زیر شاسى در اسفند انجام مىگیرد. یک ماه بعد نهالهاى کوچک را در خزانه دیگرى در زیر شاسى با فواصل بیشترى مىکارند و آن را در اواخر اردیبهشت به مزرعه منتقل مىکنند. بادنجان بومى هند است و از آن دیار برخاسته و به سایر مناطق رفته است و در حال حاضر در اغلب کشورها کاشته مىشود.
ترکیبات شیمیایى
از نظر ترکیبات شیمیایى در برگ و شاخهها و گل بادنجان الکالوئیدسولانین[۱] وجود دارد و همچنین در میوه نارس آن نیز مشخص شده است. ولى در میوه رسیده آن مقدارش خیلى کم است و فقط میوه رسیده بادنجان خوراکى است و با توجه به این که در معدههاى ضعیف حتى وجود مقدار کم الکالوئیدسولانین نیز ممکن است اختلالات مسمومیت ضعیفى ایجاد نماید، لذا در مصرف و خوردن بادنجان باید رعایت احتیاط به عمل آید. براى این کار بادنجان را قبل از طبخ باید به برشهایى با پوست یا بىپوست تقسیم و داخل و خارج آن را نمک پاشید ۳- ۲ ساعت بگذارند که زردآب و آب سیاهى که محتوى الکالوئید است از آن خارج شود و در خلال این ۳- ۲ ساعت چند بار آب آن را عوض کنند و آب تازه بریزند تا بکلى سیاهآب از آن خارج شود و پس از آن پخته و مصرف کنند.
گزارش دیگرى نشان مىدهد که در میوه بادنجان وجود ترىگونلین[۲] و کولین[۳] و پروتئین[۴] و کلسیم و فسفر و آهن و ویتامینهاىA وB وC تأیید شده است.
از نظر مواد معدنى و ویتامینها در هریک صد گرم بادنجان رسیده مواد زیر موجود است (ارقام بالا مربوط به بادنجان خام و ارقام زیر مربوط به بادنجان پخته با آب کم است):
آب ۹۴/ ۹۲ گرم، پروتئین ۱۲/ ۱ گرم، چربى ۲/ ۰۲/ ۰ گرم، هیدراتهاى کربن ۲/ ۳۷/ ۴ گرم، کلسیم ۱۱/ ۱۲ میلىگرم، فسفر ۲۱/ ۲۶ میلىگرم، آهن ۷/ ۰۶/ ۰ میلىگرم، سدیم ۱/ ۲ میلىگرم، پتاسیم ۱۵۰/ ۲۱۴ میلىگرم، ویتامینA 10/ 10 واحد بین المللى، تیامین ۵/ ۰۵/ ۰ میلىگرم، رایبوفلاوین ۰۴/ ۰ ۰۵/ ۰ میلىگرم، نیاسین ۵/ ۰۶/ ۰ میلىگرم، ویتامینC 3/ 5 میلىگرم.
خواص- کاربرد
ریشه بادنجان و شاخههاى خشک شده و برگهاى آن و گرد دم میوه آنهمه قابض و بندآورنده خون است و براى معالجه احتلام در شب و خونریزیهاى رودهاى و سایر انواع خونریزیها مفید است [استوارت].
میوه بادنجان در موارد مسمومیتهاى حاصل از خوردن قارچ سمى پادزهر خوبى است و آن را خنثى مىکند.
گیاه بادنجان بازکننده انسداد و گرفتگىهاى مجارى عروق است [هاو].
در هندوچین از بادنجان به عنوان یک داروى ملین استفاده مىشود [مىنات] و قابض است. برگها و پوست سیاه میوه ضد اسهال خونى است [پروت و هرریر]. در فیلیپین جوشانده ریشه بادنجان به عنوان محرک و ضد آسم خورده مىشود. [گررو و کوى زمبینگ].
از نظر طبیعت بادنجان طبق نظر حکماى طب سنتى گرم و خیلى خشک است و از نظر خواص معتقدند که مقوى معده و بازکننده انسداد و گرفتگىهاى مجارى عروق است البته نه آن دسته گرفتگىها که خود بادنجان عامل ایجاد آن است زیرا خود بادنجان در بیمارى کبد و طحال ایجاد انسداد مىکند. اگر با روغن سرخ شود کمى لینت دارد و با سرکه قابض و مدر است و مسکن دردهاى گرم مىباشد. بدبویى زیر بغل و کنج ران را رفع مىنماید. خوردن بادنجان به تنهایى ممکن است درد پهلو، زهار، و بواسیر و درد چشم سوداوى ایجاد کند به همین علت معمولا آن را با گوشت و روغن و گاهى با سرکه طبخ و مىخورند. آب سیاهى که قبل از طبخ در موقع خیسانیدن از بادنجان بریده شده، خارج مىشود براى رفع و خشک کردن عرق دست و پا مفید است و اگر دست و پا را چند بار با آن آب بشویند عرق بکلى زایل مىشود.
اگر بادنجان را بسوزانند و خاکستر آن را با سرکه خمیر نمایند و به زگیل بمالند زگیل کنده مىشود. و اگر بادنجان را زیر آتش بگذارند تا نیمپخته شود و سپس آن را بیرون آورده و با فشار آب بگیرند و ۷۵- ۵۰ گرم از آب آن را با ۳۰- ۲۵ گرم شکر قهوهاى مخلوط کرده بیاشامند براى تسکین درد استخوان شکسته و ضربخورده مفید و جانشین مومیایى است.
از بادنجان در برخى مناطق افریقا به عنوان ضد تشنج استفاده مىشود. موشهاى آزمایشگاهى که تحت رژیم داروهاى تشنجزا قرار داده شده در مواردى که در عین حال در رژیم غذایى آنها عصاره بادنجان نیز وارد شده است خیلى کمتر تشنج داشتهاند. در بادنجان ترکیبات شیمیایى به نامScopoletin وScoparone وجود دارد که ظاهرا تشنج را متوقف مىکند به این دلیل بیمارى صرع و سایر ناراحتىهایى که تشنجزا هستند بادنجان تجویز مىشود.[۵]
[۱].Solanine
[۲].Trigonelline
[۳].Choline
[۴].Protein
[۵] میر حیدر، حسین، معارف گیاهى ج۱ ص۱۰، ۸جلد، دفتر نشر فرهنگ اسلامى - تهران، چاپ: هفتم، ۱۳۸۵ ه.ش.