بامیه با لعابی مفید
- نوشته شده در تاریخ 1395/06/15
در کتب طب سنتى فارسى، بامیه مى نویسند به فرانسوىGimbo وGombaud وKetmie comestible و به انگلیسىOkra وGumbo گفته مى شود. گیاهى است از خانواده پنیرکMalvaceae نام علمى آنAbelmoschus esculentus Moench . و مترادف آنHibiscus esculentus L . است.
بامیه گیاهى است از خویشان نزدیک پنبه و کنف. ظاهرا موطن اصلى آن افریقا و یا مناطق گرم آسیا است، ولى به هرحال به سایر مناطق دنیا رفته و در حال حاضر در اغلب کشورها و مناطق معتدله و حتى سرد کاشته مى شود. بامیه اصولا یک گیاه گرمسیرى است و در شرایط مناسب اقلیم گرم، گیاه چند ساله است، ولى در مناطق معتدل و سرد که کاشته شود چون تحمل سرماى زمستان را ندارد به صورت گیاه یکساله در مى آید.
بامیه گیاهى است بلند برگهاى آن داراى بریدگى و چاکدار که برگ را به چند قسمت تقسیم مى کند و هر قسمت از برگ نوک تیز است، شبیه برگ پنبه، گلهاى آن درشت شبیه گلهاى خانواده پنیرک به رنگ زرد یا سفید، کپسول میوه دراز نوک تیز سبزرنگ و لعابدار. دانه هاى آن بى بو.
معمولا میوه هاى نارس و سبز بامیه چیده شده و مصرف مى شود هم از نظر غذایى و هم براى مصارف دارویى. تکثیر بامیه از طریق کاشت بذر آن صورت مى گیرد که در نواحى معتدل ایران بین اواخر فروردین تا خرداد کاشته مى شود.
نحوه کاشت بامیه
معمولا بذر را یک شبانه روز خیس مى کنند و به این ترتیب سبز شدن آن تسریع مى شود فاصله بین خطوط کاشت را در حدود یک متر مىگیرند و پس از اینکه گیاه سبز شد تنک کرده و فاصله بین بوته هاى بامیه روى خط را حدود ۴۰- ۳۰ سانتى متر مى گذارند. بذر باید در عمق ۲- ۱ سانتى متر بسته به نوع خاک زیر خاک کاشته شود.
ترکیبات شیمیایى
از نظر ترکیبات شیمیایى غلاف یا میوه بامیه منبع غنى از لعاب و Pectin است و از نظر آهن و کلسیم نیز قابل توجه است در غلاف میوه تازه سبز بامیه در حدود ۵۲۰ واحد بین المللى ویتامینA مى باشد و به علاوه داراى تیامین، رایبوفلاوین، نیاسین و سرانجام ویتامینC یا اسکوربیک اسید است.
در هندوستان بررسى هاى شیمیایى در مورد استعمال لعاب میوه نارس بامیه به عنوان جانشین پلاسما انجام گرفته است و این بررسى ها در مورد حیوانات شده و از لعاب میوه بامیه که به طریق آزمایشگاهى تهیه مى شود براى افزایش حجم خون حیوان استفاده شده و نتایج رضایت بخشى داده است. براى تسریع در این جانشینى مقدارى کم از خون حیوان به محلول تهیه شده اضافه شده و نتیجه سریع تر و بهتر گرفته شده است. در این محلول که از لعاب میوه نارس بامیه براى جانشینى پلاسما تهیه مى شود مواد دى- گالاگتوز[۱]، ال- رامنوز[۲] و دى- گالاکتو- رونیک اسید[۳] [ولث اف اندیا] وجود دارد.
تمام گیاه بامیه معطر است و عطرى شبیه عطر میخک از آن متصاعد مى شود و برگ و ساقه هاى بامیه داراىIodine است. دانه هاى رسیده آن در حدود ۲۲- ۱۶ درصد روغن دارد که خوراکى است. در گلهاى آن دو نوع فلاونول پیگمان[۴] به نام گوسى پتین[۵] و کوورستین[۶] وجود دارد.
در هریک صد گرم بامیه خام نارس مواد زیر موجود است:
آب ۹/ ۸۸ گرم، پروتئین ۴/ ۲ گرم، مواد قندى و سایر هیدرات هاى کربن ۶/ ۷ گرم، خاکستر ۸/ ۰ گرم، کلسیم ۹۲ میلى گرم، فسفر ۵۱ میلى گرم، آهن ۶/ ۰ میلى گرم، سدیم ۳ میلى گرم، پتاسیم ۲۴۹ میلى گرم، تیامین ۱۷/ ۰ میلى گرم، رایبوفلاوین ۲۱/ ۰ میلى گرم، نیاسین ۱ میلى گرم، ویتامینC 31 میلى گرم، ویتامینA 520 واحد بین المللى.
خواص- کاربرد
بامیه نارس پخته به عنوان سبزى، لذیذ و مقوى است. جوشانده میوه نارس بامیه مقوى و نرم کننده و لطیف کننده پوست و مدر است. در ناراحتى هاى نزلهاى که منجر به التهاب یک غشاى مخاطى همراه ترشح است و همچنین در موارد سوزش مجراى ادرار در موقع ادرار کردن و احساس درد در موقع ادرار و بالاخره در موارد سوزاک مفید است. لعاب حاصل از میوه و تخم آن نیز نرم کننده است و براى سوزاک مفید است. از برگهاى آن به عنوان ضماد نرم کننده استفاده مى شود. تخم بامیه معرق است و محرک قلبى و ضد اسپاسم است.
در چین از گل و تخم و ریشه و میوه آن به عنوان دارو استفاده مى شود و نرم کننده و مدر است و براى تسهیل زایمان هاى مشکل تجویز مى شود. در استعمال خارجى ضماد آن روى انواع زخمها گذارده مى شود و التیام دهنده است. از جوشانده میوه آن براى معالجه سوزاک و سوزش مجراى ادرار استفاده مى شود و از جوشانده ریشه آن براى معالجه سیفیلیس استفاده مى شود. در هندوچین از ریشه بامیه مانند جانشین خطمى استفاده مى شود. میوه سبز تازه بامیه منبع غنى ویتامینB است. شربتى از جوشاندن آن در فیلیپین تهیه مى شود و براى زخم گلو و گرفتگى صدا بسیار مفید است.
بامیه از نظر طبیعت طبق نظر حکماى طب سنتى سرد و تر و ترى آن از سایر بقول بیشتر است، از نظر خواص بامیه براى مزاجهاى گرم خوب است. میوه نارس آن را با گوشت پخته مى خورند و در هندوستان معتقدند که مقوى باه است. در صورتى که اشخاص سرد مزاج بخواهند بامیه بخورند براى اینکه سردى آن ضرر نرساند و عوارضى ایجاد نکند باید با ادویه گرم میل کنند.
منبع: معارف گیاهی استاد دکتر حسین میر حیدر ج۱ ص۱۶٫
پی نوشت ها:
[۱]d -Galactose
[۲]l -Rhamnos
[۳]d -Galacturonic acid
[۴]Flavonol Pigments
[۵]Gossypetin
[۶]Quercetin