پونه دم نوشی معطر
- نوشته شده در تاریخ 1395/06/15
نام ها
به فارسی پونه و پودنه و در کتب طب سنتی و به عربی فودنج و فوتنج و حبق و فلیحا نامبرده می شود. به فرانسویPouliot وMenthe Pouliot و به انگلیسیEuropean Penny royal وPudding Grass گفته می شود. گیاهی است از خانواده نعناLabiatae نام علمی آنMentha Puleguim L . و مترادفهای آنMentha exigua وPulegium Vulgaris Mill . از طرف گیاهشناسان مختلف نامگذاری شده است.
مشخصات
پونه گیاهی است علفی چندساله ساقه آن استوانهای، بلندی آن در حدود ۵/ ۰ متر برگهای آن تقریبا بدون دم برگ، سبز، تیره، بیضی شکل، نوک تیز، با دندانه و در اثر فشردن بوی قوی اسانس پونه از آن استشمام می شود. در پایه هایی از گیاه که در آب می رویند این بو خیلی کم و در مواردی وجود ندارد. گلهای آن به رنگ صورتی یا بنفش به صورت گروهی از گلهای کوچک در بغل برگ و ساقه در تابستان ظاهر می شود.
پونه در نقاط و دشتهای مرطوب و در کنار نهرها و یا داخل جوی ها و چشمه ها و کنار باطلاق ها می روید. در اروپا، افریقای شمالی، حبشه و مناطق مختلفه آسیا به طور وحشی می روید. در ایران در مناطق شمالی ایران در مازندران و گیلان در اطراف رشت و در ماسه زارهای غازیان و نقاط مرطوب لاهیجان به طور خودرو دیده می شود.
در مازندران نوعی از آنکه پونه آبی است با نام محلی سرسم خوانده می شود.
ترکیبات شیمیایی
از نظر ترکیبات شیمیایی در گیاه وجود اسانس روغنی فرار یا روغن مانتول[۱] گزارش شده است که مقدار آن در حدود ۹/ ۰- ۸/ ۰ درصد میباشد. (در نمونههایی که در کشمیر روییده است). اسانس روغنی فرار پونه شامل ۸۰ درصد ماده پولگون[۲] است. از اسانس روغنی پونه در اثر احیای ماده دی- پولگون و نوعی مانتول به نام راسمیک مانتول[۳] می گیرند. به علاوه در اعضای این گیاه مقداری تانن، مواد رزینی و قند نیز وجود دارد[S.C.I.M.P].
خواص- کاربرد
پونه از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی گرم و خشک است. خواص آن بسیار لطیف کننده است برای پاک کردن اخلاط سینه و کنترل سیاه سرفه و رفع سوزش خراش سینه و برای جلوگیری از سکسکه و آشفتگی و دل بهم خوردگی نافع است.
بادشکن است و ضد نفخ و برای استسقا و یرقان و خارج کردن مشیمه و ازدیاد ترشح عرق مفید است. مدر است و قاعده آور. به عنوان تریاق و ضد سم جانوران گزنده سمی بسیار نافع است.
اگر شیاف آن در مهبل استعمال شود برای تسهیل اخراج جنین و مشیمه مؤثر است. مالیدن دمکرده آن برای رفع خارش و دفع گازهای رحم و رفع سستی رحم مفید است. مالیدن سوخته گیاه برای تقویت لثههای دندان نافع است. استشمام بوی آن برای رفع غشی مفید است.
ضرر و رفع آن
پونه مضر روده ها است و از این نظر باید با کتیرا خورده شود. مقدار خوراک پونه تا ۸ گرم. نوع مصرف معمولا شاخه های گلدار و برگ آن را به صورت دم کرده و سایر انواع دارویی مانند نعنا تهیه و خورده می شود.
هم خانواده ها
به گیاهان دیگری از خانواده نعنا نیز پونه گفته می شود که چند نوع معروف آنها را در اینجا ذکر می کنیم.
۱٫Calamintha acinos Clairv به فارسی زیبا پونه و به فرانسویCalament Acinos و به انگلیسیWild basil گفته میشود. گیاهی است یکساله یا دوساله که در اواخر بهار کاشته می شود. برگها پوشیده از کرک، باریکی آن کمتر از ۸ میلیمتر. نیمه بالای برگ دندانه دار، گلها ۴- ۲ تایی به رنگ ارغوانی یا سفید، بلندی گیاه ۴۰- ۱۰ سانتیمتر است. این گیاه در قزوین در کوههای الموت به طور خودرو دیده میشود.
۲٫Calamintha officinalis Moench . مترادف آنMelissa calamintha L . است به فارسی زیبا پونه طبی و به عربی قلمنت معروف است.
در کتب طب سنتی با نام قلمنت آمده است، به فرانسویCalament officinal و به انگلیسیMountain calamint وCat -mint گفته می شود گیاهی است دوساله در مناطق جنگلی می روید. در ایران در شمال ایران در اطراف رشت در بندر گز، گرگان و مازندران انتشار دارد.
از نظر خواص کم و بیش شبیه پونه می باشد و خواص پونه کوهی تحت نام «فودنج جبلی» به طور مشروح در این کتاب آمده است.
توضیح: در امریکا به گیاه دیگری از همین خانواده به نام علمیNepeta cataria نیزCat -mint گفته میشود.[۴]
[۱] Menthol Oil
[۲] Pulegone
[۳] Racemic Mentnol
[۴] میر حیدر، دکتر سید حسین، معارف گیاهى، ۸جلد، ج۱، ص: ۲۰، دفتر نشر فرهنگ اسلامى - تهران، چاپ: هفتم، ۱۳۸۵ ه.ش.