چغندر(لبو)
- نوشته شده در تاریخ 1395/06/15
در فصل پاییز و زمستان یکی از چیزهایی که خیلی در خیابان ها جلب توجه می کند لبو فروش ها هستند و لبو یا همان چغندر قند خواص زیادی دارد که بهتر است با آنها آشنا شویم
چغندر(لبو): در کتب طب سنتى با نام عربى آن «سلق»، «سلق» و «سلق» آمده است به فرانسوىBette و به انگلیسى Beet گفته مى شود. گیاهى است از خانوادهChenopodiaceae نام علمى آنBeta Vulgaris L است.
خواص- کاربرد
چغندر به طور کلى بندآورنده خون و براى معالجه اسهال خونى مفید است. ریشه چغندر ضد سرفه است.
چینى هاى قدیم ریشه چغندر را به عنوان مقوى براى زنان به کار مى بردند و معتقد بودند که در ریشه چغندر هورمن هاى جنسى زن یافت مى شود. [رید].
در هند و چین شیره برگ هاى تازه چغندر براى معالجه اسهال خونى به کار مى رود [کروست و پتلو]. در هندوستان از بذر چغندر به عنوان خنک کننده و معرق استفاده مى شود. برگ هاى له شده چغندر براى التیام سوختگى پوست به کار مى رود.
ریشه چغندر از نظر طبیعت طبق نظر حکماى طب سنتى معتدل است و حرارت آن کمى مى چربد و کمى قابض. نوع سیاه آن با قبض بیشتر و نوع سفید آن محلل است. خواص آن محلل است و بازکننده گرفتگى ها و انسداد مجارى. خوردن ریشه چغندر شکم را بند مى آورد و نفاخ است و ملین و بهترین قسمت هاى چغندر از نظر دارویى برگ آن است و دم هاى برگ آن از غده ریشه آن بهتر و نافع تر است.
خوردن برگ پخته آن براى رفع رعشه و تحریک قواى جنسى نافع است، بخصوص اگر برگ ها با دنباله قرمزرنگ آن خورده شود و اگر با سرکه و خردل خورده شود براى بازکردن گرفتگى هاى طحال و تحلیل ورم طحال مؤثر است و درد کلیه و مثانه و امراض مقعد را تسکین مى دهد و آب برگ آن اگر با داروهاى مسهل خورده شود.
براى خارج ساختن بلغم کمک مى کند و درد مفاصل و نقرس را تسکین مى دهد و اگر آب برگ نیم گرم آن را با عسل و روغن بادام مخلوط و چند قطره آن را در گوش بریزند درد گوش را تسکین دهد. ضماد آب برگ نیم گرم آن با بوره ارمنى براى جلوگیرى از ریختن مو و استسقا مفید است و اگر با آب برگ آن و یا با آب برگ پخته آن حقنه شود براى درد روده و بیرون آمدن مقعد نافع است و گذاردن دست و پا در آب پخته برگ آن به طور مکرر براى رفع ترک و شقاق که در اثر سرما به دست و پا عارض شود مفید است. مالیدن برگ پخته آن پس از سرد شدن روى پوست براى سوختگى آتش و سوختگى در اثر آب جوش و بادسرخ نافع است.
چغندر و برگ آن مضر معده است و اسراف در خوردن آن قى آور و موجب سوزاندن خون است و دل پیچه ایجاد مى کند، از این نظر بهتر است با عدس پخته شود و با خردل و یا آبغوره خورده شود.
مشخصات
چغندر گیاهى است دو ساله داراى برگ هاى پهن چین دار سبز تیره که مستقیما از ریشه خارج مى شوند، ساقه گل دهنده در سال دوم یا به طور کلى پس از دیدن یک دوره سرماى زمستانه به گل مى نشیند و میوه مى دهد. دانه هاى آن در اطراف شاخه گل دهنده مى رسند و در هر میوه چند دانه وجود دارد. میوه هایى هستند که فقط یک دانه بیشتر نمى دهند این نوع را مونوژرم نامند.
این گیاه بطور وحشى در مناطق شمال غرب ایران دیده شده است و به طور پرورشى در اغلب مناطق ایران کاشته مى شود.
به طور کلى گیاه چغندر چند نوع است:
- چغندرى که برگ آن مصرف مى شود و معمولا برگ چغندر گفته مى شود به فرانسوى Poiree و به انگلیسى Chard گویند.
- چغندرى که معمولا ریشه آن مصرف مى شود و برگ آن جنبه علوفه دام دارد و در مصرف غذاى انسانى کاربرد ندارد و به فرانسوى Betterave گویند و سه رقم است:
نظرات ارسال شده:
م
*****
با سلام خدمت شما دوست گرامی
سالم و سلامت باشید
صادق عطار