ریحان
- نوشته شده در تاریخ 1395/06/15
یکی از بهترین دَم نوش هایی که می توان به جای "چای مضر" و "بی فایده" جایگزین کرد، دَم نوش ریحان است که برای معده های ضعیف و سرد و نفخ معده و هضم غذا بسیار مفید است خصوصا اگر به همراه صبحانه نوشیده شود. در این مقاله مطالب مفیدی در مورد ریحان می خوانیم.
ریحان
به فارسى «ریحان» و «نازبو» و در کتب طب سنتى با نام هاى «شاه سفرم» و «صعتر هندى» و «سلطان الریاحین» آمده است.به عربى «ضیمران» که در اصل «ضمیران» است و «ریحان الملک» نامیده مى شود.
به فرانسوى Petit basilic وBasilic و به انگلیسى Basil وSweet گفته مى شود. گیاهى است از خانواده Labiatae جنس Ocymum یا Ocimum نام علمى آنOcimum basilicum L و مترادف هاى آن:Ocimum caryophyllatum Roxb. و Ocimum Pilosum Willd . و O .menthaefolium Benth . است. نوع سرخ رنگ ریحان را در کتب طب سنتى با نام «حماحم» ذکر کرده اند.
خواص- کاربرد ریحان از نظر طبیعت کمى گرم و خشک است باز کننده گرفتگى هاى دماغى و محلل ورم هاى همه اعضا و براى ضعف معده و بادهاى غلیظ مفید است. عصاره آن با شکر براى رفع درد سینه و تنگى نفس و سرفه و مضمضه و جویدن آن براى زخم هاى دهان و بوییدن آن براى رفع سردرد گرم مزاجان نافع است.کوبیده تخم ریحان با صمغ عربى براى قطع شکم روش نافع است و جوشانده ۴۰ گرم در هزار گرم آب آن نیز براى اسهال نافع است که خورده شود.
در کشورهاى افریقایى از برگ و سرشاخه هاى ریحان به صورت حمام گرم در موارد سرطان معده استفاده مى کنند.کاربرد ریحان در خاور دور در چین از برگ هاى ریحان(O .basilicum) به عنوان تونیک، مقوى، بادشکن و کمک به تقویت هاضمه استفاده مى شود. از جوشانده برگ هاى آن براى شستوشوى زخم و جراحت استفاده مى کنند، ضمنا براى قى کردن و سکسکه و پُلیپ هاى بینى نیز تجویز مى شود.
تخم ریحان براى معالجه ناراحتى هاى چشم و زخم هاى خورنده که کم کم پیش مى روند و نسج را از بین مى برند و معمولا در زاویه خارجى چشم در قسمت فوقانى بینى ظاهر مى شوند توصیه و تجویز مى شود. [استوارت].
در هندوچین از خاکستر ریشه ریحان براى رفع ناراحتى هاى پوستى استفاده مى شود [پتلو].
گیاه به طور کلى معطر و محرک است و قابض و بندآورنده اسهال خونى و برگ هاى آن تب بر مى باشد [مىنات].
دم کرده تخم ریحان مسکن است و درجه حرارت بالاى بدن را کاهش مى دهد.
در تمام خطه تایوان، هندوچین و فیلیپین از تخم ریحان به عنوان مُلین استفاده مى شود و براى رفع یبوست مزاج تجویز مى شود [پتلو].
شیره برگ هاى ریحان یا گل هاى آن براى قطع سرفه تجویز مى شود [برکیل و هانیف].
جوشانده تخم ریحان را پس از زایمان به عنوان قاعده آور [برکیل]. و تب بر مى دهند.[برکیل و هانیف].
تخم ریحان یک پوشش لعاب دار دارد که در آب، تولید نوعى لعاب و ژله مى کند که نرم کننده و محرک و ادرار و معرق است و در چین به عنوان خنک کننده نیز مصرف مى شود [برکیل و هانیف].
در اندونزى تخم ریحان به عنوان مُلین خورده مى شود و در لیموناد مى ریزند و براى رفع دل درد مى خورند. از برگ هاى آن به عنوان ضد اسپاسم و بادشکن و مسکن و آرام کننده استفاده مى شود [واناستىنیس- کروزمان]. در فیلیپین مانند سایر مناطق خاور دور استفاده مى شود. در هندوستان از گل ریحان به عنوان بادشکن و مُدر استفاده مى کنند. تخم آن را که لعاب دار است به صورت دم کرده در موارد سوزاک و اسهال خونى و اسهال مزمن مى خورند. از شیره برگ هاى آن مخلوط با عسل در موارد خناق(Croup) استفاده مى شود.نوعی دیگر از ریحان
گونه دیگرى از ریحان به نامOcimum sanctum L مى باشد. اینگونه در مناطق مختلفه آسیا کاشته مى شود و شاید هم به طور خودرو مى روید. بومى جزایر اوقیانوسیه است. در چند گزارش آمده است که در جنوب ایران در بلوچستان نیز به طور وحشى مى روید. گیاهى است چندساله برگ هاى آن کرک دار، بیضى شکل و دندانه دار است.
از نظر ترکیبات شیمیایى در گزارش در [M .P .E .SE .A] چنین آمده است: داراى اسانس روغنى فرار است که شامل متیل چاویکول، سینئول، لینالول، متیل هومو انیسیک اسید[۱]، کاریوفیلن[۲]، اوژنول، اوژنول متیل اتر[۳] و کارواکرول[۴] مى باشد [والنزوئلا]. در لعاب دانه هاى آن مواد هکزورونیک اسید[۵]، پنتوز[۶]، خاکستر مشخص شده و پس از هیدرولیز معلوم شده که داراى کسیلوز[۷] مى باشد وجود دارد.[اینگل و بهاید]. در گزارش دیگرى آمده است که برگ هاى این ریحان داراى ۷/ ۰ درصد اسانس روغنى فرار است که شامل ۷۱ درصد اوژنول ۲/ ۳ درصد کارواکرول و ۲۰ درصد متیل اوژنول و ۷/ ۱ درصد کاریوفیلن است. از نظر خواص و کاربرد گونه O .sanctum معروف است که کمى تب بر و بادشکن است و براى قطع اسهال بچه ها مؤثر است. از تخم آن براى معالجه بیمارى هاى کلیه استفاده مى شود [تئوبالد].در هندوچین دم کرده یا جوشانده آن براى آفتاب زدگى و وبا و خونریزى از بینى و استسقا به کار مى رود و ضمنا در برخى آفتاب زدگى ها و تب هاى شدید تخم آن را مى سوزانند و از دود آن براى کمک به تنفس بیمار استفاده مى کنند.
شاخه هاى سبز و تازه این ریحان را براى تسکین سردرد روى شقیقه ها مى گذارند [فوکود].از لعاب نرم کننده دانه هاى آن براى بیرون آوردن گرد و خاک و خاکستر از چشم استفاده مى شود [پتلو]. در شبه جزیره مالایا از دم کرده برگ هاى آن براى معالجه اختلالات خفیف جهاز تنفسى و بى نظمى عادت ماهانه استفاده مى کنند و در استعمال خارجى براى بیمارى هاى پوست، سردرد و گوش درد به کار مى رود [فورتادو].
از شیره گیاه مانند روغن مالیدنى در موارد روماتیسم استفاده مى شود.
در اندونزى از برگ هاى معطر گیاه در آب گرم حمام ریخته و به عنوان مسکن و خنک کننده براى آرامش اعصاب استفاده مى شود. ضمنا به طور کمپرس روى اعضاى ورم کرده مى گذارند.از جوشانده ریشه و برگ هاى گیاه داروى مخصوصى براى معالجه سوزاک درست مى کنند.
در هندوستان از برگ هاى آن به منزله داروى نرم کننده سینه و از شیره برگ هاى آن به عنوان تب بر و معرق و محرک و داروى سینه در مورد نزله و برونشیت استفاده مى شود و چند قطره از آن را در گوش براى رفع گوش درد مى ریزند. از دم کرده برگ هاى آن براى تقویت معده در موارد اختلالات گوارشى بچه ها و در مورد ناراحتى هاى کبدى استفاده مى شود. گرد برگ هاى خشک آن را در موارد بیمارى اوزنا[۸] (آماس غشاى مخاطى بینى که همراه با دفع آب بینى بدبو و متعفن است) در داخل بینى مى پاشند. تخم لعاب دار و نرم کننده آن را در موارد اختلالات مجارى ادرار و تناسلى مى خورند. جوشانده ریشه گیاه را به عنوان معرق در موارد تب هاى مالاریایى مى خورند. برگ ها و ساقه هاى تازه آن را له کرده و روى محل گزش پشه مى گذارند و از اسانس آن به عنوان ضد عفونى کننده و حشره کش و فراری دهنده حشره بویژه در موارد شروع بیمارى تیفوس استفاده مى شود و ضد باسیلوس تایفوزوس[۹] است.[۱۰]مشخصات گیاهى یک ساله به بلندى ۶۰ سانتى متر است. گل هاى آن کوچک مایل به سبز یا ارغوانى و یا سفید مى باشد پشت برگ هاى آن سبز خاکسترى و روى برگ هاى جوان آن سبز روشن به شکل بیضى، نوک تیز با دندانه هاى ریز و معطر است.
تخم آن سیاه، ریز کمى زبر مى باشد. تکثیر آن با کشت تخم آن بسادگى انجام مى شود. ریحان بومى فلات ایران است و در ایران و افغانستان به طور خودرو مى روید ولى عملا تولید فعلى آن در ایران صددرصد از پرورش و کشت آن در مزارع حاصل مى شود. در ایران به طور وحشى در اطراف تهران، همدان، خراسان، در ۲۳۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا و در کرمانشاه، در ارتفاعات ۱۵۰۰ مترى و در خرمشهر و بلوچستان و در آذربایجان در اطراف تبریز مى روید.
ترکیبات شیمیایى از نظر ترکیبات شیمیایى در اسانس گیاه ریحان سبز مواد اوسیمن[۱۱]، پى نن[۱۲]، ترپن هایدرت[۱۳]، سینئول[۱۴]، و متیل چاویکول[۱۵]، لینالول[۱۶]، آنتول[۱۷]، اوژنول[۱۸]، [والنزوئلا]، استراگول[۱۹] [واناستى نیس- کروزمان]، تى مول[۲۰]، سیترال[۲۱] و کامفور[۲۲] وجود دارد [شوالیه]. در گزارش بررسى دیگرى، ترکیبات شیمیایى ریحان چنین بیان شده است: گیاه داراى اسانس روغنى فرار است. گیاه تازه در حال گل کردن اسانسى دارد که شامل تعدادى الکل نظیر لینالول که ۶۵ درصد اسانس را تشکیل مى دهد و به علاوه در اسانس آن سینئول و اوژنول و سسکى ترپن[۲۳] و دى- ترپن[۲۴] یافت مى شود. گیاه رسیده در حدود ۴/ ۰ درصد اسانس روغنى فرار دارد.برگ هاى آن در حدود ۵/ ۰ درصد اسانس دارد که شامل ۶/ ۵۶ درصد متیل سینامات[۲۵] و ۳۶/ ۴ درصد ال- لینالول[۲۶] و ۸۰ درصد ترپینن[۲۷] است. [G .I .M .P .]
منبع: معارف گیاهى، دکتر سید حسین میر حیدر ج۱، ص: ۸۹پی نوشت ها:
[۱] .Methyl homo anisic acid
[۲] .Caryophyilene [۳] .Eugenol methyl ether [۴] .Carvacrol [۵] .Hexuronic acid [۶] .Pentose [۷] .Xylose [۸] .Ozaena [۹] .Bacillustyphosus [۱۰] میر حیدر، حسین، معارف گیاهى، ۸جلد، دفتر نشر فرهنگ اسلامى - تهران، چاپ: هفتم، ۱۳۸۵ ه.ش. [۱۱] .Ocimene [۱۲] .Pinene [۱۳] .Terpin hydrate [۱۴] .Cineol [۱۵] .Methyl Chavicol [۱۶] .Linalool [۱۷] .Anethol [۱۸] .Eugenol [۱۹] .Estragol [۲۰] .Thymol [۲۱] .Citral [۲۲] .Camphor [۲۳] .Sesquiterpene [۲۴] .d -Terpene [۲۵] .Methyl cinnamate [۲۶] .L .linalool [۲۷] .Terpinene